Strikt kålpudding med mejerifri gräddsås
STRIKT KÅLPUDDING MED MEJERIFRI GRÄDDSÅS
1-2 portioner
Strikt Kålpudding
100 gram spetskål
200 gram blandfärs
1 msk majonnäs
1 tsk kalvfond
2 dl vatten
Lökpulver
1 tsk salt
Vitpeppar
Mejerifri gräddsås
Skyn från kålpuddingen + 0,5 dl vatten
1 msk majonnäs
1 äggula
Salt
Vitpeppar
Sätt ugnen på 200 grader. Stek spetskålen i rikligt med smör på låg värme. I en skål blandar du blandfärs, majonnäs och kryddor. När du stekt färdigt spetskålen blandar du i den i köttfärsen. Spara lite att ha överst. Bre ut köttfärsröran i en liten ugnsform och lägg på resterande kål. Värm vattnet i en kastrull med kalvfonden. Häll sedan detta över kålpuddingen. Den ska flyta i fonden. Ställ in i mitten av ugnen. Efter 30 minuter tar du ut kålpuddingen och häller av skyn i en stekpanna. Ställ in kålpuddingen i ytterligare 10 minuter. Under tiden kålpuddingen blir färdig kokar du ner skyn till hälften i pannan. Sänk värmen och klicka i majonnäsen. Vispa häftigt. Häll i 0,5 dl vatten, salta och peppra. Sedan i med äggulan och vispa tills såsen tjocknat. Servera med ånkokta grönsaker och saltgurka. Med alla grönsaker blir detta endast 5 gram kolhydrater. Strikt och mejerifritt 😊