Dagens middag
Till lördagsmiddag blev det ryggbiff, persiljekryddad blomkålsduchesse, hemmagjord rosépepparsås och smörstekt sparris. Jag lovar, det var inte äckligt! 😍

BLOMKÅLSDUCHESSE
2 portioner (1 portion =4 gram kolhydrater)
Ca 200 gram blomkål
30 gram smör
Ca en halv tsk persilja
Vitpeppar
Salt
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka eller riv blomkålen. Koka i ca 2 minuter. Häll av vattnet och ställ sedan tillbaka på den avstängda plattan. Låt ånga av. Mixa sedan blomkålen med en stavmixer tillsammans med smör och kryddorna. Spritsa ut små pluppar av moset. Jag gjorde det på en planksteksplanka men det funkar även på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i mitten av ugnen tills moset fått lite färg. Ca 10-15 minuter.
Jag experimenterande lite idag. Jag ville ha fram en lite gräddig sås utan mejerier och kokosmjölk/grädde ville jag inte använda då det hade tagit över smaken lite i denna såsen. Så vet ni vad jag gjorde? Jag provade att använda samma teknik som när man gör bearnaisesås! Alltså blev det en smörbaserad sås. Det blev faktiskt superbra och gott! Om du har några andra tips på hur man får en gräddigare sås utan mejerier eller kokosmjölk/grädde får du gärna dela med dig av det!
ROSÉPEPPARSÅS
4 portioner
1,5 dl vatten
1-2 matskedar challottenlök
2 msk rosépeppar
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
Salt
4-5 äggulor
100-150 gram smör
Koka upp allt förutom äggulor och smör i en kastrull. Sjud en stund på medelhög värme. Smält smöret i en annan kastrull och låt svalna. Ha i äggulorna i en rostfri bunke och ställ över vattenbad. Vispa tills äggulorna tjocknat och sila sedan i den uppbokade lagen i äggulorna. Du kan trycka lite mot sidorna i silen med en sked så du får i kryddorna. Nu ska du vispa järnet! Vispa, vispa, pausa en stund, vispa vispa vispa tills det har tjocknat. Salta såsen. Ta bort såsen från vattenbadet och ha sakta i smöret i en stråle samtidigt som du vispar.