Hemmagjord majonnäs
HEMMAGJORD MAJONNÄS
1 ägg
2 dl rapsolja
1 msk dijonsenap
1-2 tsk vinäger
Salt
Peppar
Alla ingredienser ska vara i samma temperatur. Alltså antingen rumstempererade eller i kylskåpstemperatur. Jag använder en stavmixer, det är smidigast och går snabbast men du kan även använda en elvisp. Mixa ägg och senap. Häll sakta ner rapsoljan i en stråle samtidigt som du mixar. Dra inte upp mixern från botten utan titta så det gått ihop innan du börjar röra på mixerhuvudet. Sedan kan du dra den mot kanten fram och tillbaka samtidigt som du häller i oljan. Tillslut går allt ihop och du har en fantastisk krämig majonäs. Häll i vinäger (mängd beror på hur syrlig majonäs du vill ha). Jag föredrar mindre syrlig. Salta och peppra.
Vill du göra en vitlöksaioli av majonnäsen pressar du bara i vitlök. Vill du göra chilimajonnäs har du bara i färsk chili eller flingor och cayennepeppar. Det finns hur mycket som helst man kan smaksätta med, bara fantasin sätter gränser! Jag kan ju säga det att jag kommer aldrig någonsin köpa en majonnäs igen.
Och det allra viktigaste rådet jag har att ge dig:
GLÖM FÖR GUDS SKULL INTE ATT DRA UT KONTAKTEN TILL STAVMIXERN INNAN DU BÖRJAR RENSA DEN!! Du vill inte mixa sönder fingret som jag gjorde!

